Filozofia Medicului Zein Obagi si recomandari de utilizare a produselor

Cercul sanatatii pielii ZO

În prezent, programul restaurarii sanatatii pielii include strategii continue care presupun utilizarea produselor la domiciliu atat pentru pacientii care nu necesita o interventie medicala (linia ZO Skin Health), cat si pentru pacientii care prezinta probleme cutanate ( linia ZO Medical). Protocolul de intretinere poate tine loc de punte între doua sisteme dupa terminarea programului prescris.
Conceptul ZO Cercul Sanatatii Pielii reprezinta astfel un continuum, în care preventia, tratamentul și mentinerea rezultatelor actioneaza într-un mod sinergic pentru a atinge obiectivul comun final, și anume obtinerea sanatatii pielii.

Restaurarea sanatatii pielii: un tratament netraditional

Majoritatea terapiilor dermatologice se limiteaza la interventia asupra stratului superficial al pielii și asupra simptomelor, trecând cu vederea actiunea asupra functiilor celulare și asupra pielii în întreaga sa complexitate. Aceasta abordare poate sa imbunatateasca aspectul pielii, însa aceasta imbunatatire este, în general, limitata la o scurta perioada de timp (pentru ca problema nu este abordata direct de la radacina).

Principiul GSR – Get Skin Ready

Cel mai important principiu elaborat de dr Zein Obagi face referire la metodologia de intretinere zilnica a pielii, urmand trei pasi esentiali pentru functionalitatea corecta si toleranta pielii in fata tuturor factorilor la care este expusa zilnic. Totodata este un pas esential în prevenirea și controlul acneei,rozaceei, dermatitelor, problemelor de pigmentare, texturii rugoase și deteriorate a pielii.
Etapele GSR cuprind utilizarea urmatoarelor produse, selectate in functie de tipul de piele, astfel:
I Solutiea de curătare • Normalizează tegumentul, asigurând curatarea corectă a acestuia
II Scrub • Indeparteaza celulele moarte, faciliteaza reînnoirea epidermei, accelereaza microcirculatia
II Produs pentru controlul sebumului • Restaureaza pH-ul, cresterea gradul de penetrare pentru produsele aplicate ulterior

Principiul de Corectie

Se aplica dupa necesitate, utilizind agenti specifici fiecarei afectiuni, ce include terapie cu AHA, pentru hiperpigmentare, acnee, rozacee.

Principiul de Hidratare și calmare

O data cu dezvoltarea de noi tehnologii, a fost posibila aparitia de protocoale și tratamente inovatoare capabile sa reduca gravitatea reactiilor nedorite, sa creasca toleranta cutanata (stabilizare), sa reduca iritatia provocata de acidul retinoic și de AHA (datorita adaosului de antiinflamatoare) si sa accelereze hidratarea cutanata profunda.

Principiul Protectiei solare

În acceptiunea veche, protectia solara era implementata cu ajutorul filtrelor solare fizice și chimice, utilizând
valoarea SPF (factorul de protectie solara) ca și parametru principal considerand ca toate cremele cu protectie solara ofera doar 1-2 ore de protectie, independent de valoarea SPF.
Noua abordare este alcatuita din doua elemente:
• Stabilizarea epidermului, pentru a crește toleranta și rezistenta naturala a tegumentului la actiunea razelor UV și pentru a suprima inflamatia cauzata de radiatia UV
• Utilizarea unei combinatii de blocanti fizici și melanina aplicata extern, pentru a oferi o dubla protectie cu filtre fizice și melanina (6-8 ore).

Abordarea tratamentului potrivit pentru tegument

Repararea generala și specifica a tegumentului
Este nevoie ca fiecare pacient sa înteleaga ca programul restaurarii sanatatii pielii, atunci când este realizat pentru a trata probleme cutanate specifice, trebuie sa fie realizat în 2 faze:

A. Repararea generala cutanata

Reprezinta faza initiala si consta in tratamentul specific al patologiei cutanate severe, presupunand folosirea unor agenti specifici.
Repararea specifica a pielii reprezinta solutia de tratament în cazul patologiei cutanate moderate spre usoare sau fara patologie cutanata.
Aceasta faza include: tratamentul specific, mentinerea si preventia, presupunand folosirea retinolului, antioxidantilor, agentilor antiinflamatori și depigmentanti.

Rezumând:
Acid retinoic = Reparare Generala – acest agent topic are eliberare imediata, în consecinta repara toate structurile cu care vine în contact, fara o tinta precisa.
Retinol =Reparare Specifica – acest agent topic poate fi încapsulat în diferite sisteme de livrare pentru a permite o eliberare tintita. În functie de tipul de microîncapsulare ales și de concentratia de retinol, acesta poate avea o actiune specifica pentru o singura tinta sau situatie clinica (epiderm- pentru problema de textura, derm- pentru obtinerea efectului anti-aging, melanocit- pentru stabilizarea productiei de melanina, etc).

Anumiti pași ai stabilizarii trebuie efectuati în faza de reparare generala a pielii pentru a crește beneficiile și complianta mai ales în cazul pacientilor care au o piele sensibila și reactiva, aceștia trebuie mai întâi tratati pentru stabilizarea pielii înainte de tratamentul specific, cu riscul abandonului fazei terapeutice, din cauza unei puternice reactii cutanate initiale, cauzata de compromiterea functiei de bariera.

B. Stabilizarea

În urma creșterii sensibilitatii cutanate, prezenta mai ales la femeile care au abuzat de produse cosmetice nepotrivite la o vârsta precoce, Dr. Obagi a întreprins cercetari aprofundate și a demonstrat necesitatea adaugarii unui element specific în cadrul Principiilor sanatatii cutanate cu scopul de a preveni aceasta sensibilitate dobândita și de a permite pielii sa se regenereze și sa se tonifieze.

Acest nou principiu, “Stabilizarea” , trebuie sa fie utilizat atât în protocoalele terapeutice clinice, cât și în tratamentele la domiciliu. O persoana care devine mai puternica și este mai în forma cu ajutorul exercitiilor fizice și a unei diete sanatoase, își poate îmbunatati randamentul zilnic, se poate însanatoși mai repede dupa o boala, poate trai mai mult și poate avea o calitate mai buna a vietii. În același fel, pielea poate deveni mai toleranta (mai puternica), daca îi sunt furnizati nutrientii și conditiile pentru a se tonifia. O astfel de piele se va putea regenera singura, se va vindeca mai repede, va ramâne tânara și radianta mai mult timp și va functiona în cel mai bun mod posibil.

Obiectivele stabilizarii sunt menite sa faca pielea:
• Toleranta și rezistenta
• Capabila de a se repara singura dupa eventuale daune (autoregenerare)
• Capabila de a regla pierderea transepiteliala de apa și exfolierea naturala (repararea functiei de bariera)
• În masura sa opreasca inflamatia cronica și sa contracareze actiunea nociva a radicalilor liberi

Sugestii si mod de folosire a produselor

• Se curata fata timp de 40-60 secunde cu cleanser-ul prescris
• Imediat dupa cleanser, se foloseste scrubul / polish-ul timp de 40-60 secunde urmat de clatire
• Nu se aplica Balatone, Glycogent, Brightenex, Offects, TE-Pads sau Cebatrol pe pleoape
• Folosirea produselor Glycogent, Brightenex, Ossential Advanced Radical Night Repair poate cauza înroșiri, iritatie, uscaciune (fiind reactii normale, in cazul utilizarii acestor produse)
• Pentru a stopa reactiile tegumentului pentru un anumit eveniment, se recomanda intreruperea folosirii Glycogent, Brightenex, Ossential Advanced Radical Night Repair și Retamax cu 4 zile înainte de eveniment
• Produsul Invisapeel va crește și va accelera rezultatele programului de tratament, este recomandata folosirea acestuia de doua ori pe saptamâna.
• Se aplica întotdeauna Ommerse Renewal Creme sau Ommerse Overnight Recovery Creme înainte de Ossential Advanced Radical Night Repair.
• Nu se foloseste niciun produs peste Ossential Advanced Radical Night Repair.
• Nu se foloseste și nu se amesteca niciun alt produs cu niciunul dintre produsele ZO

NOTA BENE: se recomanda începerea tratamentului cu Ossential Advanced Radical Night Repair și Retamax folosind produsul de 2 ori pe saptamâna, pentru a masura si evalua gradul de toleranta si iritabilitate. Este important de retinut ca fiecare persoana reactioneaza în mod diferit, unii pacienti pot folosi aceste produse zilnic și sa aiba mai putine reactii decât pacientii care le folosesc de 2 ori pe saptamâna. Pentru a crește toleranta la retinol acesta se poate folosi mai frecvent. Aceste produse pot fi utilizate în fiecare seara, fara a deteriora pielea.
Reactiile normale descrise de pacientii care folosesc retinol în concentratii mari sunt înroșirea, senzatia de arsura și exfolierea.
Din cauza concentratiilor crescute, toate produsele aplicate vor cauza o senzatie de iritatie initiala timp de pâna la 30 de secunde dupa aplicare. Ommerse Renewal Creme și Ommerse Overnight Recovery Creme pot fi utilizate în combinatie cu retinolul pentru a diminua disconfortul. Aplicarea lor initiala va cauza de asemenea senzatia de arsura, însa aceasta se va diminua odata cu adaptarea. Utilizarea continua a retinolului este cheia “construirii” tolerantei, fiind foarte importanta continuarea utilizarii produselor pentru cresterea tolerantei, si a disparitiei iritatiei.

Ghid pentru protocoalele care prevad folosirea produselor Retamax, Brightenex și Ossential Advanced Radical Night Repair

• Produsele ZO Skin Health sunt unice și adaptate tuturor tipurilor de piele.
• Programul prescris trebuie respectat pentru maximizarea rezultatelor.
• Este nevoie de 2-6 saptamâni pentru transformarea initiala și de 5 luni de uz zilnic pentru rezultate maxime.
• Reactiile pielii normale includ în primele saptamâni: înroșire, uscaciune, exfoliere, iritatie, prurit
și senzatie de arsura.
• În lipsa altor indicatii specifice, respectati programul prescris.
• Reactiile initiale indica un raspuns normal al începerii restaurarii sanatatii tegumentului.
• De retinut: rezultatele și confortul nu se instaleaza neaparat simultan.
• Folosirea unei cantitati minime de produs și/sau mai putine aplicatii saptamânale vor avea ca rezultat o reactie cutanata minora, dar și o însanatoșire mai lenta.
• Un program lent nu este recomandat pentru obtinerea unor rezultate maxime, însa daca reactiile sunt excesive puteti utiliza doze mai mici de produs sau diminua frecventa aplicatiilor. Atunci când pielea va deveni mai puternica și mai toleranta, iritatiile vor disparea.
• Poate exista o reactie majora în jurul gurii și a ochilor. Pentru a reduce aceasta reactie, folositi o cantitate mai mica de produs pe aceste zone sau suspendati temporar aplicarea. Utilizati și aplicati pe aceste zone Ommerse Renewal Creme sau Ommerse Overnight Recovery Creme sau chiar Invisapeel.
• Este preferata folosirea unui machiaj mineral, precum și aplicarea acestuia dupa folosirea cremelor de tratament
• Gât și decolteu: plecând de la considerentul ca timpul de revitalizare pentru aceste zone este în mod normal mai lung decât cel pentru fata, folositi pentru tratament un sfert din doza folosita pentru fata și așteptati-va la o reactie majora, precum și la o recuperare mai lenta.

Cand si cum se folosesc produsele cu retinol:

Retamax
ACTIUNE:
• Refacerea generala a texturii
• Stabilizarea dermului și epidermului
• PROFILAXIE
• Pentru îmbunatatirea texturii și micsorarea porilor
• În cazul modificarilor datorate vârstei, a laxitatii cutanate si a ridurilor

DURATA:
• Poate fi utilizata pe termen nelimitat

EFECTE SECUNDARE
Sunt de asteptat reactii iritative
Treptat, reactiile se vor diminua pe masura ce tegumentul va deveni tolerant

Radical Night Repair
ACTIUNE:
• Refacerea limitata
• PROFILAXIE
• Pentru o ușoara îmbunatatire a texturii
• În cazul modificarilor datorate vârstei, a laxitatii cutanate si a ridrilor

DURATA:
• Poate fi utilizata pe termen nelimitat

EFECTE SECUNDARE:
Sunt de asteptat reactii iritative
Treptat, reactiile se vor diminua pe masura ce tegumentul va deveni tolerant

BrightenexTM
ACTIUNE:
• Refacerea generala a texturii și luminozitatii tegumentului
• Stabilizarea melanocitelor .
• Refacerea tonului tegumentului (distribuirea uniforma a pigmentului fara depigmentare)
• Transformare treptata dupa terapia cu hidrochinona
• Tenul poate sa para mai întunecat pe masura ce luminozitatea se reface
• Proprietati puternic antiinflamatoare

DURATA:
• Poate fi utilizata pe termen nelimitat

EFECTE SECUNDARE:
Sunt de asteptat reactii iritative
Treptat, reactiile se vor diminua pe masura ce tegumentul va deveni tolerant

Produse ce pot induce reactii cutanate

Urmatoarele produse pot provoca eritem, uscaciune, prurit, senzatia de arsura și exfolierea cutanata.
Reactia de la început este o dovada a desfașurarii normale a procesului de regenerare a tenului.
• Cebatrol™
• Offects® TE-Pads
• Glycogent™ – 10% acid glicolic
• Ossential® Radical Night Repair
• Aknetrol™
• Brightenex™
• Retamax™– vitatmina A activa în microemulsie

Produse utilizate pentru diminuarea reactiilor

• Restoracalm™
• Ommerse Renewal Crème
• Overnight Recovery Crème

La utilizarea Retamax sau Brightenex: Pentru o reactie mai ușoara și, în același timp, pentru o regenerare mai lenta a tegumentului amestecati împreuna cu Overnight Recovery Crème, Renewal Crème sau Restoracalm, în cantitati egale.
La utilizarea Radical Night Repair: Nu aplicati nimic niciodata împreuna cu Radical Night Repair. Pentru o reactie mai ușoara aplicati Renewal Crème, Overnight Recovery sau Restoracalm înainte de utilizarea Radical Night Repair.
La utilizarea Aknetrol, Glycogent, Radical Night Repair, Brightenex, Retamax: încetati aplicarea acestor produse pentru 4 zile înainte de a participa la un eveniment important, daca doriti sa scapati de semnele vizibile datorate reactiei.

Protocoale de tratament

Foarte important, ca pe langa produsele cu indicatie terapeutica, sa se utilizeze intreg programul GSR (Getting Skin Ready) format din Cleanser, scrub si produs pentru controlul sebumului, in acord cu tipul de piele avut, iar in fiecare dimineata sa se aplice unul dintre produsele cu factor de protectie solara.

Tratamentele se pot realiza prin conceperea cu ajutorul produselor indviduale a unui protocol, sau se poate opta pentru unul din sistemele de tratament presetat in kiturile disponibile.